Mery viernes, 26 de marzo de 2010

ACTIVITAT 4
Busca informació sobre què es una deixalleria i un punt verd, quin tipus de residus hi arriben, com és la gestió en aquests punts.Què es una deixalleria?
És una instal·lació que permet fer la recollida selectiva d'aquelles fraccions de residus municipals per a les quals no hi ha un sistema de recollida domiciliària. D'aquesta manera, amb un simple cop de cotxe o un petit passeig, els veïns poden classificar ells mateixos els diferents tipus de residus domèstics que no han pogut minimitzar i dipositar-los selectivament, és a dir, en contenidors separats.Les deixalleries són instal·lacions tancades i durant la seva obertura hi ha un servei permanent d'atenció al públic. L'encarregat de la deixalleria s'encarrega d'informar la gent, de la correcte gestió dels residus i de les tasques administratives.

Quin tipus de residus hi arriben?
Els residus d'acceptació obligatòria per part d'una deixalleria són els residus municipals ordinaris (paper i cartró, vidre, envasos, plàstics no envàs, ferralla i metalls i tèxtils), els residus municipals especials (fluorescents i llums de vapor de mercuri, pneumàtics, bateries, dissolvents, pintures i vernissos, piles, frigorífics i electrodomèstics amb CFC i olis minerals de particular) , els residus municipals voluminosos (electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses i mobles) i altres residus (fustes, restes de jardí i runes provinents d'obres menors).

Com es la gestió en aquests punts?
La deixalleria, com a instal·lació tancada i controlada, ha de complir un seguit d'especificacions bàsiques per al seu correcte funcionament:
-Ha de tenir un règim d'horaris d'obertura al públic, degudament indicat.
-El municipi ha de disposar d'una senyalització adequada que permeti localitzar-la fàcilment.
-Dins la deixalleria s'ha de facilitar amb la senyalització adequada que l'usuari localitzi el contenidor adequat a la fracció de residus que porta.
-Ha d'haver-hi personal per atendre els usuaris i controlar el funcionament de la instal·lació.
-Els residus de la deixalleria ha de ser tractats per empreses autoritzades per l'Agència de Residus de Catalunya.
-S'ha de conservar en un estat òptim de neteja i manteniment.
-Tota l'activitat desenvolupada a la deixalleria ha de quedar reflectida en el control de la gestió, que incorpora els registres de les entrades, la gestió dels residus cap a empreses autoritzades, el funcionament econòmic i les tasques de conservació de la instal·lació.
Tant els usuaris, com el personal responsable de la gestió han de tenir cura d'unes normes bàsiques pel que fa a la gestió dels residus:
-Els usuaris han de facilitar la màxima informació al personal de la deixalleria sobre les tipologies de residus que porten, en especial pel que fa als residus municipals especials (pintures, vernissos, bateries, olis minerals...). També cal que segueixin les indicacions del personal de cara a dipositar els residus en el contenidor o recipient corresponent.
-El personal responsable de la deixalleria ha d'informar als usuaris del lloc on dipositar els residus, i pel que fa als residus municipals especials s'ha d'encarregar de dipositar-los personalment en el magatzem de la deixalleria classificats en els corresponents grups.
La gestió de la deixalleria abasta molts més aspectes. Per a més detalls cal consultar la Norma tècnica sobre deixalleries i altres equipaments municipals.



Què es el punt verd?

És el símbol que acredita la pertinència al sistema integrat de gestió d’envasos d’Ecoembes.









Quin tipus de residus hi arriben?

-Envasos de plàstic, envasos metàl·lics i envasos tipus Brik.

-Envasos de cartró i paper.

-Envasos de vidre (Ecoembes té un acord amb Ecovidrio mitjançant el qual, cedeix l'ús del símbol Punt Verd a les empreses adherides al SIG gestionat per aquesta empresa).


Com es la gestió en aquests punts?




La gestió eficaç dels residus d'envàs dels productes que consumim habitualment a les nostres llars requereix de la col.laboració i coordinació de diferents agents que participen en un Sistema Integrat de Gestió (SIG) d'envasos i residus d'envasos. Gràcies a això és possible tancar el cicle: des del disseny i fabricació de l'envàs, envasat, distribució i comercialització del producte, fins a la recuperació del residu d'envàs i la seva transformació en una nova matèria primera, gràcies al reciclatge.
A través d'aquesta secció coneixerem les diferents actuacions que duen a terme cada un dels agents implicats en la consecució del tancament del cicle de l'envàs.
Prevenció. Les empreses treballen per reduir l'impacte ambiental dels residus d'envasos aplicant un enfocament global que abasta tot el cicle de vida del producte envasat: dissenyant envasos que tinguin un menor impacte sobre l'entorn, reduint la quantitat de residus que generen i facilitant la seva posterior reciclatge.
Envasat i Comercialització. Les empreses envasadores que participen en Ecoembes, contribueixen de forma col.lectiva a la posada en marxa d'un Sistema de Gestió de residus d'envasos, encaminat a assolir els objectius de reciclatge i valorització que estableix la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos. Aquest SIG, gestionat per Ecoembes, ofereix una solució global i eficient en la gestió dels residus d'envasos domèstics dels productes posats al mercat per les empreses envasadores, facilitant el compliment de les seves obligacions d'acord amb la Llei d'envasos. Els envasos domèstics dels productes comercialitzats per les empreses adherides a Ecoembes, col • laboren per tant en el finançament dels costos de gestió dels residus dels envasos.
Recollida de l'envàs. Per fer possible la recollida dels residus d'envasos domèstics que cada un de nosaltres generem cada dia, Ecoembes manté una estreta relació amb les administracions tant autonòmiques com locals. Aquesta col·laboració es porta a terme amb la signatura de convenis per implantar la recollida selectiva i finançar el extracoste que la mateixa implica per a les entitats locals, i també per a la posada en marxa d'accions de comunicació adreçades a la població. Per a això, les entitats locals distribueixen contenidors grocs i blaus de recollida selectiva de manera que els ciutadans puguem dipositar en cada un d'ells, l'envàs que correspongui.
Recuperació i reciclatge de l'envàs. Una vegada que hem dipositat els nostres envasos al contenidor adequat, les pròpies entitats locals a través dels recuperadors, recullen i trasllades els residus d'envasos a les plantes de classificació i posteriorment als recicladors que transformaran els materials dels envasos en una nova matèria primera , tancant amb això en cicle de l'envàs, donant una nova vida als materials i evitant que acabin amuntegats, sense cap utilitat i amb un impacte ecològic negatiu en els abocadors.
ACTIVITAT 5
Documenta’t i determina quins usos es donen als materials que es reciclen (formació de nous materials, reutilització, etc).
Matèria Orgànica: es transforma en adobs per el sòl.
Plàstic: fabriquen nous envassos.(Reutilització)
Cartró/ paper: es produeixen nous materials com caixes paper...
Vidre:es fon el vidre i es fan de nous.
Recollida de la fracció resta:són els residus que no es poden classificar en el contenidors habituals
BIBLIOGRAFIA
http://ca.wikipedia.org/wiki/Deixalleria

Mery Muñoz , Judit Llevot i Carla Gimber

No hay comentarios:

Publicar un comentario